Esbjerg kommune tilbyder gratis tandpleje til børn og unge under 18 år. Dertil tilbyder kommunen gratis specialtandpleje og omsorgspleje til personer som har nedsatte psykiske- og fysiske handleevner. Ud over de kommunale tilbud, findes en række private mund- og tandpleje tilbud både til børn, unge, voksne og personer, som døjer med nedsatte psykiske- og fysiske handleevner.
De mange tilbud gør at du altid kan finde en tandlæge som kan hjælpe dig med at opretholde et pænt smil, i dit nærområde i Esbjerg.
Tandlægens vigtigste opgave er at behandle og forebygge mund- og tandproblemer. For at sikre din tandsundhed, kan din tandlæge i Esbjerg både hjælpe med behandlinger såsom tandeftersyn, fjernelse af huller og meget mere.
På denne side kan du blive klogere på tandlægebehandlinger og hvordan du opretholder et sundt smil.
En specialtandlæge bliver tit forbundet med tandreguleringer. Dette er dog langt fra den eneste opgave for en specialtandlæge. Specialtandlæger tilbyder blandt andet også større behandlinger som omfatter kirurgi, såsom fjernelse af visdomstænder og rodspidsamputation. En specialtandlæge kan både henvende sig til børn, unge og voksne. Herunder kan du læse mere om nogle af de mest almindelige behandlinger hos en specialtandlæge for børn, unge og voksne.
Børn- og unge behandlinger hos specialtandlægen
En meget almindelig behandling for børn og unge hos specialtandlægen er retning af tænder. Indkaldelse til tandlægen sker automatisk, fra barnet er spæd. I løbet af folkeskolen kan den almindelige tandlæge sende børn forbi en specialtandlæge, hvis der menes at være behov for at rette barnets tænder.
Hvis specialtandlægen vurderer at der er behov for at få rettet tænderne, sker dette i samråd med barnets forældre. For at specialtandlægen sætter et tandreguleringforløb i gang, skal diverse kriterier opfyldes. Tænder bliver ikke tilrettet hvis behandlingen kun er af udseendemæssige årsager. Der skal være andre grunde tandreguleringen, såsom manglende plads i munden, gener og meget mere.
Det er specialtandlægen som vurderer, om der er behov for en tandregulering. Hvert barn har en individuelt tandsæt og derfor er det et vurderingsspørgsmål i hver enkelt sag.
Behandlinger for voksne hos specialtandlægen
Specialtandlæger udfører mange forskellige behandlinger, som er af mere kompleks karakter, som en almindelig tandlæge ikke kan udføre. Disse behandlinger er meget forskellige og omfatter blandt andet kæbekirurgi, som forberedende behandling til tandimplantater og fjernelse af cyster og tandbylder.
En af de meget almindelige behandlinger hos specialtandlægen er tandregulering. I gamle dage var dette ikke en attraktiv behandling, fordi en tandbøjle ikke ligefrem menes at pynte om udseendet. Teknologien har dog gjort det muligt at få rettet tænderne, med en mere æstetisk tandbøjle. Du kan eksempelvis få en tandbøjle, som kun sidder på bagsiden af tænderne, eller en gennemsigtig tandbøjle.
Betaling for behandling hos specialtandlægen
Når du har behov for en behandling hos specialtandlægen, kan du selv henvende dig til specialtandlægen, eller blive henvist af din egen tandlæge. Prisen for en behandling hos specialtandlægen bliver fastsat af specialtandlægeklinikken, du får en behandling af, ligesom at det er dem som fakturerer dig.
Hvilken uddanne har en specialtandlæge?
For at blive specialtandlæge kræves en tandlægeuddannelse, en videreuddannelse, arbejdserfaring og tilladelser. En tandlæge som ønsker at uddanne sig til specialtandlæge, har to muligheder hhv. specialtandlæge i ortodonti og i tand-, mund og kæbekirurgi, som tager 5 år og specialtandlæge i ortodonti som tager 3 år.
Ud over hhv. tre og fem år på skolebænken efter tandlægeuddannelsen, skal tandlægen have tilladelse til at arbejde selvstændigt og have været beskæftiget med praktisk-klinisk odontologi i to år.
Hvilke behandlinger tilbyder en tandplejer?
Når en tandplejer får en patient i stolen, undersøges patientens tænder, tandkød og mundhygiejne. Tandplejeren kan ud fra denne undersøgelse vurdere hvilke behandlinger patienten har behov for.
Dertil renser tandplejeren patientens tænder for plak og tandsten, og kaldet bløde og hårde belægninger. Belægninger kan give anledning til problemer i tænder, tandkød og munden generelt og derfor er det vigtigt at få renset dine tænder hos en tandplejer i jævne mellemrum. Belægningerne som fjernes ved en professionel tandrensning, kan være umulige at fjerne fuldstændig med tandbørstning.
En tandplejer foretager også mange andre behandlinger, såsom at stille en diagnose, fremstille gipsmodeller og fjerne tandbøjler.
Selv om alle danskere er forskellige, med forskellige tandsæt og livsstil, er der nogle faktorer som mange tandsæt udsættes for, nemlig sukker, tobak, alkohol og dårlig mundhygiejne. Alle disse faktorer er med til at svække danskernes, ligesom borgerne i Esbjergs tandsæt.
De mest almindelige tand- og mundsygdomme hos borgerne i Esbjerg er huller i tænderne, tandkødsbetændelse og paradentose, som med fagtermer kaldes hhv. karies, gingivitis og marginal parodontitis.
Herunder kan du læse mere om de mest almindelige tand- og mundsygdomme:
I 1972 blev børne- og ungdomstandplejen etableret, som har resulteret i en markant forbedring af tandsundheden hos børn og unge. Selv 47 år senere, øges tallet af børn og unge som ikke har huller i tænderne.
Herunder kan nævnes at tal fra 2017 viser at 84% 5-årige børn er fri for karies. Denne gode tandsundhed gælder også for ældre børn hvor 96% af børn, som er 7 år er fri for karies og 79% af unge som er 12 år. Ønsker du at vide mere om hvordan børn undgår huller i tænderne? Så kan du altid få gode råd hos tandlægen til pleje af tænderne og sund kost, som bevarer et fint smil.
Tænder er både en vigtig del af dit udseende og en forudsætning for at tygge maden optimalt. Ifølge Sundhedsstyrelsen består et naturligt tandsæt af 28 tænder og for nogle med yderligere 4 visdomstænder.
Det kan dog nævnes at antallet kan være under 28 naturlige tænder, hvis der eksempelvis er trukket tænder ud i forbindelse med en tandreguleringsbehandling. Ifølge WHO og folkesundhedsvidenskaben defineres et funktionelt tandsæt, som bestående af 20 eller flere naturlige tænder.
Hvorvidt et tandsæt består af 20, 28 eller flere naturlige tænder, viser tal fra Sundhedsstyrelsen et markant fald i tandløshed hos voksne over 65 år, over de seneste 30 år.
Ifølge tandlægeforeningen øges antallet af borgere, som får kræft i mundhulen. Dertil estimeres at borgere som overlever sygdommen, tit døjer med tandproblemer resten af livet. Din tandlæge kan være med til at opdage sygdommen i tide.
Vil du vide hvordan du undgår kræft i mundhulen? Så læs med her.
I 30% af alle tilfælde af kræft i mundhulen er det tandlægen som opdager de første tegn på kræft og kan henvise patienten til eksempelvis en specialtandlæge i hoved- og halskirurgi.
Hør din tandlæge hvor tit du bør besøge din tandlæge i Esbjerg, for at øge chancen for at opdage mulige symptomer på cancer. Vidste du at regelmæssige besøg hos tandlægen også kan forebygge eksempelvis diabetes og hjertekarsygdomme? Derfor er den en god ide at høre tandlægen hvor tit du bør kigge forbi tandlægeklinikken.
Ud over regelmæssige besøg hos tandlægen, kan du følge disse gode råd:
Undgå hjertekarsygdomme, diabetes og luftvejsinfektion ved at besøge tandlægen regelmæssigt
Mange borgere i Esbjerg er ikke klare over at paradentose kan relateres til hjertekarsygdomme, diabetes og luftvejsinfektion.
Paradentose er en betændelsestilstand i tandkødet rundt om tanden og i selve knoglen hvor tanden sidder fast. Ved en ubehandlet paradentose kan tænderne blive løse og som før nævnt relateres til alvorlige sygdomme andre steder i kroppen ud over mundhulen.
Som regel opdages paradentose i et senere stadie, fordi symptomer såsom smerter og ubehag først mærkes senere. Ud over at besøge en tandplejer eller tandlæge regelmæssigt, kan du holde øje med de mest almindelige tegn på paradentose, som er følgende:
Herunder kan du læse om de mest almindelige behandlinger hos tandlægen. Behandlingerne varierer efter hvilken patient besøger tandlægen, men der er dog nogle behandlinger, som er mere almindelige end andre og nogle af dem kan du blive klogere på herunder.
En tandrensning kan forebygge andre mere alvorlige mund- og tandsygdomme og er en af de mest forkomne behandlinger hos tandlægen. Det kan være svært at børste alle belægninger væk med en almindelig tandbørstning. Med en tandrensning hos tandlægen fjernes plak mellem tænderne og andre steder, hvor det kan være svært at komme til med tandbørsten.
Hvis disse belægninger får lov til at blive siddende dannes tandsten. Tandsten har en ujævn overflade som giver nye bakterier masser af gemmesteder. Det varierer fra person til person hvor tit der er behov for at få en tandrensning. Hør din tandlæge i Esbjerg, hvor tit du bør få en tandrensning. Tandrensning kan forhindre andre mere alvorlige mund- og tandsygdomme, som kan spare dig penge i det lange løb.
Tandkødsbetændelse er let at få, men er også let at komme af med, ved at forbedre mundhygiejnen. Du kan selv fjerne tandkødsbetændelsen, uden at besøge tandlægen, ved at forbedre tandbørstningen og bruge tandtråd.
Ubehandlet tandkødsbetændelse kan udvikle sig til paradentose. Når du har tandkødsbetændelse, sidder betændelsen langs tandkødet og kan sprede sig til knoglen, som tanden sidder fast i. Dette kaldes for paradentose og kan gøre at dine tænder sidder løst.
Når du spiser sætter rester fra maden sig imellem tænderne og langs tandkødet. Disse madrester kan udvikle sig til bakterier, som sætter sig langs tandkødet og udvikler tandkødsbetændelse. Både mænd og kvinder i alle aldrer kan få tandkødsbetændelse. De mest almindelige faktorer, som giver tandkødsbetændelse er dårlig mundhygiejne, rygning og indtag af drikkevarer og mad, med et højt indhold af sukker.
Hvis du blandt andet bløder i tandkødet og har et ømt tandkød, er dette tegn på tandkødsbetændelse. Hvis du ikke kan fjerne tandkødsbetændelsen ved at øge mundhygiejnen, skal du besøge din tandlæge i Esbjerg.
Tandlægen kan også vejlede dig til det rigtige valg af tandbørste, tandtråd og mundhygiejne, sådan at du undgår at få tandkødsbetændelse.
Et hul i tanden starter som en belægning. I takt med at vi spiser mad og drikkevarer med sukker i, øges bakterierne i belægningen på tænderne. Hvis belægningerne ikke bliver fjernet, kan de danne et hul ind til nerven i tanden, hvor bakterierne frit kan gøre skade.
For at fjerne smerter og sikre at bakterierne ikke gør yderligere skade, kræves en rodbehandling. En rodbehandling kan både bruges til at fjerne en nerve som er levende, betændt eller er død. En rodbehandling kan også være nødvendig hvis der har været et dybt hul i tanden, eller hvis tanden har fået et slag.
Hvis du har betændelse i nerven, vil du som regel opleve en eller anden form for smerter. Bakterierne og deres affaldsstoffer kan kan både give smerter i nabotænderne, øret, kæbehulen og i hovedet, som gør det svært at vide hvilken tand der er betændelse i.
Dertil kan du også opleve at tanden er øm, eller skifter farve når du indtager varme og kolde drikke- og madvarer.
Smerterne som er forbundet med denne form for betændelse i en tand, opleves meget forskelligt, hvorfor det altid er en god ide at besøge tandlægen, som kan finde ud af om der er tale om betændelse i nerven og hvor betændelsen sidder.
Hvis patienten har en beskadiget tand, som ikke er mulig at reparere, med en fyldning, kan denne tand reddes med en krone. En krone gør også tanden pænere at se på. Hvis tanden ikke får påsat en krone, kan tanden blive så ødelagt at patienten mister denne tand.
En krone kan også anvendes, hvis patienten har en tand som skiller sig ud fra de andre tænder, enten fordi den er misfarvet eller misdannet. En krone vil i dette tilfælde give patienten et pænt smil igen.
Når en patient skal have en tandkrone, kan denne fremstilles af tre forskellige materialer, med dertilhørende egenskaber. En guldkrone, er den stærkeste krone og er specielt velegnet som kindtænder.
Hvis patienten ønsker en tandkrone, som ligner de øvrige tænder, kan patienten vælge mellem en metalkeramikkrone eller en porcelænskrone. Disse former for tandkroner er efterhånden så stærke, at disse også er velegnede som kindtænder.
Før en patient kan få påsat en krone, skal den naturlige tand klargøres til en krone. Dette gøres med at slibe tanden, hvorefter der tages et aftryk som bruges til at forme kronen efter. For at sikre at tanden ikke ændrer form fra at den er slebet til kronen sættes på, sættes en midlertidig krone på tanden. En midlertidig krone fremstilles enten af plast eller metal, alt efter hvor den skal sidde i munden. Plastkroner anvendes typisk hvis man kan se den i munden, hvor en midlertidig metalkrone bruges som kindtænder.
Aftrykket som blev taget af tanden, bruges til at fremstille en gipsmodel, som bruges til at udvikle selve kronen. Inden den nye krone sættes fast, bliver den klargjort med slibning og tilretning af farven, sådan at den passer til de øvrige tænder og er behagelig at spise med.
Et tandimplantat gør det muligt for dig som af en eller anden årsag har mistet en tand, kan få en ny tand. Der hvor der mangler en tand isættes et tandimplantat, hvor der ovenpå kan sættes en krone hvis der kun mangler en enkelt tand, eller sættes en bro eller proteser hvis patienten mangler flere tænder.
Implantatet fremstilles af titanium og sættes fast i knoglen, under den tand som mangler. For en utålmodig patient kan en tandimplantatbehandling være tidskrævende, fordi implantatet sættes fast i knoglen hvor det skal vokse sig fast inden behandlingen kan fortsætte. Dette gør dog også at behandlingen er en holdbar metode.
Fordelen med at få isat et tandimplantat er at behandlingen ikke påvirker nabotænderne. Når implantatet sættes fast i kæbeknoglen, sætter det sig fast sådan at det kan holde kronen, broen eller protesen. Dette gør at tænderne ved siden af ikke skal slibes, eller på anden måde påvirkes af behandlingen.
Et tandimplantat kan være en fordelagtig behandling for ældre patienter, som oplever gener med løstsiddende proteser, fordi gummen begynder at skrumpe. Implantatet kan være løsningen, som øger tyggefunktionen, fordi den vokser sig fast og sidder stabilt.
I Esbjerg bliver borgere indkaldt til tandlægen første gang lige efter de er født. Efter dette er barnet inde i systemet og bliver indkaldt til tandlægen regelmæssigt. Dette gør at langt de fleste borgere i Esbjerg generelt har en god tandsundhed, med forståelse for hvordan tænderne plejes. Til trods for dette, oplever de fleste tandpine af og til.
Herunder bliver du klogere på tandpine og hvorfor du oplever tandpine.
Hvis du ikke børster tænder tilstrækkeligt og fjerner bakterier mellem tænderne, udvikler resterne fra mad og drikkevarer sig til bakterier, som sætter sig på tænderne. Disse bakterier danner belægninger på tænderne, som kan udvikle sig til huller.
Hullerne arbejder sig igennem emaljen, som er det yderste lag af tanden. I starten kan du opleve ubehag, men det er typisk når bakterierne arbejder sig videre ind til tandnerven at du vil opleve tandpine.
Når der er hul i en tand, generer bakterier og deres affaldsstoffer nerven i tanden. Hvis disse bakterier får lov til at sprede sig, sætter de sig omkring roden af tanden. Du kan ikke selv fjerne bakterierne, fordi de sidder helt nede ved roden af tanden. Når bakterierne har spredt sig til tandroden, kan dette skabe høje smerter.
Langt de fleste oplever tandkødsbetændelse, hvor bakterier sætter sig langs tandkødet. Hvis du har tandkødsbetændelse vil du som regel være lidt øm og kan bløde når du spiser og børster tænder. Tandkødsbetændelse kan gøre tandkødet ømt, men vil sjældent give smerter.
Hvis mundhygiejnen ikke øges, når du har tandkødsbetændelse, danner bakterierne huller i emaljen og arbejder sig videre ind til tandnerven og videre til knoglen hvor tanden sidder fast. Dette kan give tandpine, men det kan være svært at vide præcist hvilken tand betændelsen sidder i.
Hvis bakterier samles et sted, dannes en tandbyld. Tandbylden opstår fordi bakterierne samles og ikke har mulighed for at kan komme væk. Bylden skaber et tryk på tænder og tandkød, som kan gøre meget ondt.
Tandfrembrud
Ligesom at børn får ondt når de får tænder, gør det også ondt på voksne når de får visdomstænder. Når tænderne bryder frem, kommer smerterne an på hvor meget plads der er i munden til de nye tænder. Hvis der ikke er plads i munden, kan dette gøre meget ondt.
Hvis man har tandpine, kan det være svært at koncentrere sig om noget andet. Hvis du ikke kan komme til tandlægen med det samme, er der nogle gode råd at hente: