I Odense vægtes sundhed højt og herunder også tand- og mundhygiejne. Derfor er der tandlæger både for børn, unge og voksne. Dertil er der både private, og kommunale tandlæger, som kan hjælpe ved akut tandpine og tandskader, almindelige tandlægebehandlinger, særbehandlinger i form af retning af tænder og omsorgstandpleje. Har du behov for en tandlæge i Odense – så er der hjælp at hente.
Den vigtigste opgave for tandlæger er at diagnosticere, behandle og forebygge mund-, kæbe- og tandsygdomme. Dette gør tandlægerne ved at tilbyde patienterne alt fra tandeftersyn til fjernelse af huller efter behov.
En tandlæge har også mulighed for at udføre mindre operationer i munden. Ved større operationer henvises til en specialtandlæge. Du kan læse mere om specialtandlæger længere nede på denne side.
Specialtandlæger bliver tit forbundet med at rette tænderne hos børn og voksne, med tandbøjler. Dertil kan specialtandlæger lave alle mulige andre opgaver såsom operationer i mundhulen, som giver kunden et bedre bid. Specialtandlæger er i mange tilfælde specialister indenfor et bestemt område og henvender sig til en bestemt målgruppe. Herunder kan du læse mere om specialtandlæger for børn og voksne.
Den mest almindelige behandling for børn hos en specialtandlæge er tandregulering, med tandbøjle. I løbet af de unge klasser i folkeskolen, bliver de fleste børn tilset af en specialtandlæge – hvis tandlægen mener der er behov for dette.
Børn og unge under 18 år, kan få tilbudt en tandregulering, hvis tyggeevnen er dårlig, eller hvis tandopbygningen kan give skader på tænderne og tandkødet. Børn får ikke tilbudt en tandregulering hvis tænderne er skæve, men ikke er til gener.
Hvis specialtandlægen mener at et barn skal have en tandbøjle for at rette tænderne, er beslutningen om tandbøjle i samråd med barnets forældre.
En specialtandlæge kan også lave forebyggende operationer i munden for at forhindre over- og underbid, som kan være til gener i en senere alder.
Specialtandlæger tilbyder mange forskellige behandlinger til voksne, hvor behandlingerne tit er mere komplicerede end dem man kan få lavet hos en almindelig tandlæge.
Over de sidste år er det blevet almindeligt med tandbøjler til voksne. Før var det nærmest kun børn i Odense der fik deres tænder rettet med en tandbøjle, hvor der i dag er folk i alle aldre som kan få rettet tænderne med en tandbøjle.
Tanken om en togskinne, gør tit at voksne foretrækker deres skæve tænder, frem for at få dem rettet. Teknologien har dog gjort det muligt at producere pænere alternativer til den traditionelle bøjle såsom en tandbøjle, som sidder bag på tænderne og en gennemsigtig tandbøjle.
Som før nævnt kan specialtandlæger udføre mange forskellige behandlinger. Specialtandlæger udfører blandt andet operationer i munden, som kan foretages med lokalbedøvelse, såsom fjernelse af visdomstænder, rodspidsoperationer, implantater og meget mere.
Tandlæger i Odense, kan søge om at blive optaget på en videreuddannelse og blive specialtandlæger hvis dette har interesse.
Forudsætningen for at blive optaget på videreuddannelsen er at tandlægen har arbejdet med praktisk-klinisk odontologi i to år og har tilladelse til at arbejde selvstændigt. Dette er efter at tandlægen har taget den almindelige tandlægeuddannelse. Det er sundhedsstyrelsen som afgør hvor mange får lov til at tage denne videreuddannelse.
Der findes to forskellige specialtandlægeuddannelser, hvor specialtandlægeuddannelsen i tand-, mund- og kæbekirurgi tager fem år, hvorimod uddannelsen i ortodonti tager tre år.
En tandplejer tager imod patienten og foretager en grundig undersøgelse af hygiejnen i tænder og tandkødet, som fortæller om patienten har behov for en forebyggende behandling, eller andre former for behandlinger.
Undersøgelsen af tænderne hos patienten fortæller om patienten har behov for at besøge en tandlæge. Hvis dette er tilfældet, laver tandplejeren den forberedende behandling og laver en plan for patientens forløb.
En tandplejer kan undervise i pleje af tænder, mund og proteser, på skoler, plejehjem, samt andre steder. Dertil foretager tandplejer også opgaver som oplysning, tandrens, pudsning af fyldninger og tandoverflader, aftryk af tænder, produktion af gipsmodeller og meget mere.
I Odense bliver der foretaget en lang række forskellige behandlinger hos tandplejere, tandlæger og specialtandlæger for at sikre at alle borgere har et funktionelt og flot smil.
Selv om behandlingerne er mange og forskellige, så har sundhedsstyrelsen lavet en oversigt over de behandlinger, som er hyppigst forekommende hos tandlæger. Tallene fra sundhedsstyrelsen viser, at de hyppigste behandlinger hos tandlægerne er for at komme tandkødsbetændelse, huller i tænderne og paradentose til livs.
De hyppigst forekommende mund- og tandsygdomme skyldes vores livsstil med et øget forbrug af sukker, alkohol, tobak. Dertil bliver mund- og tandsygdommene også fremprovokeret af dårlig mundhygiejne.
Hvis du tager medicin for en sygdom, kan dette også give de ovennævnte mund- og tandsygdomme. Dette kan eksempelvis være medicin for en psykisk lidelse og medicin for astma. Det er derfor en god ide at tale med din tandlæge om hvilket medicin du tager, sådan at tandlægen kan vejlede dig til en god mundhygiejne.
I 1972 blev ‘Børne- og ungdomsplejen’ etableret, med formålet at forbedre den dentale hygiejne hos børn og unge. Siden den dag, er mund- og tandhygiejnen ændret positivt hos børn i Odense og landet over generelt. Denne positive udvikling synes også at fortsætte.
Er du i tvivl om pleje af tænder hos børn? I Odense arbejder tandplejere og tandlæger i tæt samarbejde med forældrene, fordi at dette menes at være den rigtige vej for at forebygge tandproblemer hos børnene. Er du forælder, er du derfor i gode hænder, hvor I bliver indkaldt til et besøg hos tandlægen, når dit barn er spæd og derefter er I inde i systemet og bliver indkaldt efter behov og får den information i har behov for.
Et tandsæt skal for de fleste både give en god tyggefunktion og være del af et pænt smil. Et tandsæt som opfylder disse to betingelser vurderes at have 28 tænder og yderligere 4 visdomstænder. WHo og Folkesundhedsvidenskaben har dog sat tallet af tænder lidt lavere, hvor et funktionelt tandsæt udgør 20 eller flere naturlige tænder.
I Odense går der langt imellem at du ser folk som er tandløse. Dette fremgår også af statistikker, som fortæller at der kun er 6% af 65-74 årige som er tandløse og 18% tandløse blandt befolkningen som er over 75 år. Generelt er tandløsheden faldet markant over de seneste 30 år, fordi borgerne i Odense generelt har en stor viden om pleje af deres mund og tænder.
Kræft kan desværre ramme alle og kan være svært at opdage i tide. Visse former for kræft i mundhulden kan dog opdages af din tandlæge i Odense, som kan se ændringer i munden. Forudsætningen for et sygeforløb som ender godt, er at kræft i munden bliver opdaget tidligt. Derfor er det en god ide at besøge din tandlæge med jævne mellemrum, sådan at mulige faresignaler opdages tidligt.
Ifølge Kræftens Bekæmpelse kan kræft i munden både være på indersiden af læberne eller i resten af mundhulen. Der er diverse tegn på mundkræft som du og din tandlæge kan være opmærksomme på. Nogle af symptomerne der skal holdes øje med er følgende:
Sådan relateres mundsygdomme til medicinske sygdomme
Paradentose også nævnt de løse tænders sygdom, er en bakterie tilstand i knoglen hvor selve tandroden sidder fast. Som det ligger i ordet, gør denne infektion at tænderne i munden kan sidde løst.
Videnskabelige undersøgelser viser, at paradentose kan relateres til hjertekarsygdomme, diabetes og luftvejsinfektion. Mundhulen er en integreret del af kroppen og derfor kan en paradentose være med til at påvirke andre dele af kroppen.
Betændelsen i munden kan føres direkte ud i blodbanerne og skabe problemer andre steder i kroppen. Ligeledes kan andre sygdomme påvirke dine tænder og mund generelt.
Det er derfor af stor betydning at besøge tandlægen regelmæssigt, sådan at betændelsestilstande i munden forhindres i at føres videre til andre dele af kroppen. Dertil skal du altid informere din tandlæge om dine øvrige sygdomme, fordi disse kan påvirke din tandsundhed.
Tandlægerne i Odense hjælper borgere med mange forskellige problemer. Alle patienter er forskellige og kræver individuelle behandlinger. Dog er der nogle behandlinger som tandlæger i Odense udfører mere end andre.
Herunder kan du læse mere om nogle af de mest almindelige tandlægebehandlinger.
Selv om du børster tænder hver dag og er flittig med tandtråden, kan det være svært at komme fuldstændig af med alle bakterier i munden.
En tandlæge kan hjælpe med at fjerne disse bakterier, sådan at det er lettere for dig at holde munden fri for bakterier. Bakterier som ophober sig i munden, kan både være bløde belægninger, tit kaldet plak og hårde belægninger, også nævnt tandsten.
Plak som sidder mellem tænderne kan være svært at fjerne, selv om man går grundigt til den med tandbørstningen og tandtråden. Bløde belægninger kan forkalke og blive til hårde belægninger, hvor hårde belægninger kan udvikle sig til betændelse og andre tand- og mundproblemer.
Tandsten er bløde belægninger, som har fået lov til at sidde og har dannet en hård belægning. En tandsten er ru i overfladen og giver bakterier et perfekt gemmested.
Spørg din tandlæge hvor tit du bør få en tandrensning, sådan at du undgår en stor regning og en større tandlægebehandling.
Tandkødsbetændelse er betændelse i tandkødet rundt om tanden. Tandkødsbetændelse bliver også nævnt gingivitis og hvis betændelsen får lov til at sidde, begynder det at nedbryde tandkødet og knoglen som tanden sidder fast i. Det kan i sidste ende give løse tænder og bliver kaldet for paradentose.
Det er meget almindeligt at få tandkødsbetændelse og det kan også være svært at opdage i et tidligt stadie. Det første du lægger mærke til ved tandkødsbetændelse er typisk at dit tandkød bløder. Heldigvis er tandkødsbetændelse let at komme til livs med tandbørstning, brug af tandtråd og god mundhygiejne generelt.
Alle tandsæt er forskellige og derfor er det en god ide at få råd fra din tandlæge i Odense, så du ved hvordan du kan undgå tandkødsbetændelse. De gode råd omfatter valg af tandbørste, det mest oplagt valg af tandtråd og meget mere. Med en god mundhygiejne undgår du at tandkødsbetændelsen udvikler sig til mere alvorlige mund- og tandsygdomme.
En rodbehandling kan være nødvendig i forskellige situationer. En af de mest almindelige årsager til at få en rodbehandling, er et hul i tanden, som ikke er blevet behandlet i god tid. Et hul i tanden starter i selve emaljen, hvorefter det kan arbejde sig igennem tandbenet og ind til selve tandnerven. Et hul ind til tandnerven, gør at bakterier og dertilhørende affaldsstoffer kan give betændelse i selve tandnerven, som kræver en rodbehandling.
Rodbehandling bruges både til at fjerne smerter og for at stoppe bakterier i at udvikle yderligere problemer. Når der er betændelse i tandnerven, kan disse bakterier sprede sig yderligere og danne en rodspidsbetændelse. Hvis betændelsen har spredt sig i denne grad, kan rodspidsbetændelsen fjernes med en rodbehandling.
Rodbehandlinger kan også anvendes i tilfælde, hvor der har været et meget dybt hul i tanden, eller hvis en tand har fået slag. En rodbehandling fjerner smerte, og din tandlæge i Odens kan både bruge denne behandling til at fjerne en levende-, en død og en bakteriefyldt nerve.
Hvis du har betændelse i tandnerven eller andre problemer som kræver en rodbehandling, så vil du som regel have tandpine. Tandpinen kan dog opleves meget forskellig, hvor du både kan få smerter i nabotænderne, have ondt i øret, kæbehulen eller have hovedpine. Det kan derfor være svært at vide at smerterne er forbundet med tandpine og hvilken tand forårsager smerterne.
Der er dog visse symptomer, som kan fortælle dig, at du har behov for en rodbehandling. Når betændelse og dertilhørende affaldsstoffer skaber nervebetændelse i en tand, vil tanden som regel være øm. Dertil kan du få ondt når du spiser varm og kold mad, samt drikkelse.
Hvis du har en rodspidsbetændelse, vil du typisk også være øm når tanden udsættes for varme og kulde. Tanden kan også skifte farve. Hvis en rodspidsbetændelse ikke bliver behandlet med en rodbehandling i tide, kan betændelsen udvikle sig til en tandbyld. En tandbyld kan også give dig feber.
Hvis du oplever tandpine af karakter som ovenforstående, kan din tandlæge i Odense finde ud af, om der er behov for en rodbehandling i det konkrete tilfælde. Det kan nemlig være svært at vide præcist hvilken tand det omhandler og hvor smerten sidder.
Vær opmærksom på at hvis smerten aftager uden du har fået en behandling, skal du stadig besøge din tandlæge, da smerten kan blusse op igen.
En krone giver dig et funktionelt og pænt smil igen. En krone kan eksempelvis redde en tand som ikke kan reddes med en fyldning. Hvis tanden eksempelvis er knækket, beskytter tandkronen den oprindelige tand og sikrer at den ikke ødelægges yderligere. En tandkrone kan også bruges til kosmetiske formål, hvor den eksempelvis kan gøre en misfarvet eller misdannet tand pænere.
Hvis du har behov for en tandkrone, kan denne fremstilles i tre forskellige materialer, som er guld, ren porcelæn eller en blanding af metal og porcelæn. En tandkrone som er fremstillet af metal og porcelæn, bliver også kaldet metalkeramik. En krone som er fremstillet i guld er stærkest, hvorimod de andre to muligheder ligner naturlige tænder.
Processen starter med klargøringen af den tand, som skal have påsat en krone. For at kronen skal kunne sidde fast kræves at tanden slibes til og at der tages et aftryk af tanden. Efterfølgende bruges aftrykket til at fremstille en gipsmodel, som den rigtige krone skal laves ud fra. Imens kronen fremstilles, sættes en midlertidig krone på tanden, for at sikre at der ikke sker noget med tanden i mellemtiden.
Inden kronen sættes fast, rettes kronen sådan at den ligner de andre tænder i farve. Kronen rettes også sådan at den sidder godt i munden og giver dig en god tyggefunktion.
Når din tand forberedes til en krone, bruger tandlægen lokalbedøvelse, sådan at det ikke gør ondt, når din tand bliver slebet.
Efter behandlingen, kan du være lidt øm i selve tanden og tandkødet rundt om tanden de efterfølgende dage.
Hvordan plejer jeg min krone/kroner?
Hvis du har en tand, med en påsat krone, skal denne plejes ligesom dine øvrige tænder, med tandbørstning og tandtråd. Når du har fået påsat en krone, kan du få vejledning fra din tandlæge om valg af tandbørste og tandtråd.
Hvis en patient har mistet en eller flere tænder i munden, kan disse erstattes af tandimplantater.
Et tandimplantat er en kunstig tandrod som sættes fast i kæbebenet, der hvor der mangler en tand. Tandroden bliver fremstillet af titanium, fordi titanium kan vokse fast i knoglen, som gør tandroden stabil.
Når tandroden sidder fast i munden, påsættes en krone, bro eller en protese. Hvilken form for tandimplantat påsættes tandroden, afhænger af hvor mange tænder patienten mangler.
Hvornår kan man få et tandimplantat?
Tandimplantater skal sættes i en fuldvoksen knogle og derfor skal patienten være fyldt 18 år, for at få en tandimplantatbehandling. Af patienter som er over 18 år, kan langt de fleste få tandimplantater.
Hvis du er under 18 år og har mistet en tand af en eller anden årsag, kan din tandlæge i Odense finde en midlertidig løsning, sådan at du ikke behøver at gå tandløs indtil du er 18 år.
Som før nævnt bliver tandroden fremstillet i titanium, som kan vokse fast i en knoglen og sidde godt fast.
Et tandimplantat sættes kun fast lige der for der mangler en/flere tænder, hvor de andre tænder ikke skal pudses eller indgå i behandlingen.
Ulemper med tandimplantater
For den utålmodige patient, kan en tandimplantatbehandling være tidskrævende. En del af processen er at sætte en tandrod, som er produceret af titanium, fast i kæbebenet. Denne tandrod skal sidde stabilt fast, inden processen kan fortsætte. Før tandrødderne sidder fast, går der som regel 1 -3 måneder i underkæben og 2 – 5 måneder i overkæben.
Øvrige ulemper ved en tandimplantat kan være forskellige fra person til person. Nogle patienter kan opleve at tandkødet trækker sig tilbage omkring fortænderne. Dette skyldes at tandimplantatet og tænderne ved siden af, vokser i hver sin retning. Derfor skal du overveje om det vil genere dig, hvis dit tandkød ændrer sig.
Du kan altid tale med din tandlæge i Odense og høre nærmere om behandlingen og få gode råd i din specifikke situation.
Over de seneste år er både unge som gamle, blevet bedre til at følge de gode råd fra tandlægen og til at besøge tandlægen regelmæssigt. Dertil ved de fleste hvordan de plejer deres tænder med tandbørstning og tandtråd, for at undgå dårlig ånde og for at bevare et pænt smil. Til trods for dette, så ved de fleste hvordan det føles at have tandpine, eller kommer til at opleve tandpine i løbet af livet.
Herunder kan du blive klogere på nogle af de mest almindelige mund- og tandproblemer, som kan skabe tandpine.
Et hul i tanden starter i selve emaljen, og arbejder sig videre ind i tanden. I starten vil du typisk ikke få tandpine. Du vil først få tandpine når hullet har banet vej ind til tandbenet, hvor bakterier får adgang til nerven i tanden. Når bakterierne får lov til at genere nerven giver dette tandpine og det er nødvendigt at besøge tandlægen for at fjerne bakterierne og sikre at der ikke kommer flere bakterier.
Et hul i tanden giver bakterier adgang til at sætte sig omkring nerven i tanden. Bakterierne dræber nerven og hvis tandlægen ikke besøges i tide, kan betændelsen sprede sig yderligere. Du vil allerede få tandpine, når bakterierne sætter sig omkring nerven. Efterfølgende spreder bakterierne sig og sætter sig omkring roden af tanden, som kan give dig høje smerter.
Det er forholdsvis let at få tandkødsbetændelse, men heldigvis også let at komme af med tandkødsbetændelse, med en regelmæssig tandbørstning og brug af tandtråd.
Hvis du har tandkødsbetændelse, kan du blandt andet bløde når du børster tænder. Du vil dog sjældent opleve høje smerter grundet en tandkødsbetændelse.
Tandkødsbetændelse giver sjældent tandpine, før det får lov til at udvikle sig til andre mund- og tandproblemer. Tandkødsbetændelse kan blandt andet udvikle sig til parodontose, som er betændelse i tandknoglen. Her kan du opleve smerter og ubehag.
Hvis betændelse ophober sig og ikke har mulighed for at komme væk, dannes en byld. En ophobning kan være smertefuld, grundet det øgede tryk.
De fleste børn har smerter og ubehag når de får tænder. De nye tænder trykker og rykker tandkødet, som kan være ubehageligt. Det samme gør sig gældende for voksne, som får visdomstænder. Du kan specielt opleve tandpine, hvis der ikke er plads til visdomstænderne.
Tandpine forsvinder som regel desværre ikke af sig selv og du kan heller ikke selv få tandpinen til at forsvinde. I tilfælde af at tandpinen forsvinder af sig selv, er det en god ide at besøge tandlægen alligevel. Tandpine som forsvinder, kan altid komme tilbage igen.
Får du tandpine udenfor tandlægens normale arbejdstider, kan du altid henvende dig til tandlægevagten for at få hjælp.