info@danmarkstandlaeger.dk 88 37 47 88
Tandlæger i Aarhus – Danmarks Tandlæger

Danmarks Tandlæger i Århus

Alt om tandlæger i Århus

Hvad laver en tandlæge?

Tal fra uddannelses- og forskningsministeriet fortæller at der i gennemsnit uddannes 126 tandlæger hvert år. Antallet af nye tandlæger gør at du har mulighed for at gå til tandlæge nær dig i Århus.

Igennem tandlægestudiet lærer tandlæger både teori og praksis, sådan at de kan hjælpe dig med behandling af sygdomme i dine tænder, mundhule og kæbe. Dertil kan de også hjælpe med at forebygge disse sygdomme.

Når du besøger tandlægen undersøger tandlægen din mund for mulige sygdomme og foretager behandlinger hvis det er nødvendigt. Behandlingerne hos din tandlæge i Århus kan være meget forskellige og omfatter blandt andet tandrensning, fjernelse af huller, retning af tænder og meget mere.

Tandlægen kan derfor hjælpe med mange forskellige mund- og tandsygdomme. Derfor er det altid en god ide at besøge tandlægen hvis du oplever smerter i tand og mund.

Specialtandlæger

Hvad laver en specialtandlæge? 

Specialtandlæger i Århus kan hjælpe med avancerede behandlinger, som en almindelig tandlæge ikke kan udføre. Disse behandlinger omfatter blandt andet behandlinger som kræver kæbekirurgi og retning af tænder.

Herunder kan du læse mere om hvordan specialtandlæger udfører behandlinger for børn, unge og voksne.

 

Behandlinger for børn hos en specialtandlæge

I løbet af de yngre klasser i folkeskolen indkaldes alle børn til en aftale hos en specialtandlæge. Når barnet kommer til specialtandlægen vurderer specialtandlægen om barnets tænder har behov for at blive rettet.

Hvis specialtandlægen vurderer at et barn har behov for at få rettet sine tænder, er det fordi specialtandlægen mener at tænderne kan give barnet gener på langt sigt. En retning af tænderne gøre normalt ikke hvis behandlingen kun har til formål at forbedre udseendet.

I Århus findes både kommunale- og private specialtandlæger. Hvis forældrene ønsker at behandlingen skal foregå hos en privat specialtandlæge, skal de selv betale.

Skal mit barn til specialtandlæge? Nybagte forældre bliver indkaldt til tandpleje af Århus kommune, når der er tid til dette. Efter dette er dit barn i tandlægesystemet, hvor du altid får information og indkaldelse fra tandlægen, som kan henvise til specialtandlæge.

   

Behandlinger for voksne hos en specialtandlæge

I gamle dage var det nærmest kun børn der fik rettet tænderne med en tandbøjle. Over de seneste år er der dog flere og flere voksne, der også ønsker at få rettet deres tænder.

Teknologien har gjort det muligt for voksne at få rettet tænder uden togskinner, som kan synes at fylde hele munden. Det er togskinneren som typisk  skræmmer voksne fra at få en tandbøjle.

Til dette har specialtandlæger udviklet en tandbøjle som sidder på bagsiden på tænderne og en gennemsigtig bøjle, som ikke er ligeså synlig.

I Århus findes flere specialtandlæger, som kan vejlede dig hvis du ønsker at rette dine tænder som voksen.

Hvilken uddannelse har specialtandlæger?

Forudsætningen for at blive specialtandlæge i tand-, mund og kæbekirurgi, er en uddannelse som tandlæge. Dertil skal tandlægen have tilladelse til at arbejde selvstændigt og have været beskæftiget i to år, med praktisk-klinisk odontologi.

Hvis en tandlæge ønsker at blive specialtandlæge, så er der to muligheder hhv. specialtandlæge i tand-, mund- og kæbekirurgi, som tager fem år, eller specialtandlæge i ortodonti, som tager tre år.

Det er sundhedsstyrelsen, som beslutter hvor mange bliver optaget på disse videreuddannelser.

 

Tandplejere i Århus

Hvilke behandlinger tilbyder en tandplejer?

En tandplejer i Århus tilbyder undervisning i pleje af mund, tænder og proteser. Dertil står tandplejeren også for at rense tænderne og andre mindre behandlinger.

Tandplejere kan blandt andet arbejde på klinikker, skoler og plejehjem.

Hvordan arbejder en tandplejer?

Tandplejere tager imod patienter i alle aldre og undersøger tænder, tandkød og munden. Tandplejeren øger mundhygiejnen med rensning af tænder, fjernelse af belægninger og tandsten, fremstilling af gipsmodeller og meget mere.

En tandplejer foretager også forarbejde for en tandlæge, ved at stille diagnoser og undersøge huller. Ved større problemer bliver patienterne henvist til en tandlæge. Hvis der ikke er større problemer, står tandplejeren selv for at planlægge en forebyggende behandling.

Udviklingen i tandsygdomme hos børn

I 1972 blev der for alvor sat fokus på tand- og mundpleje hos børn og unge, hvor der blev etableret ‘Børne- og Ungdomsplejen’. Siden 1972 har der været fokus på mundhygiejne, som har øget den totale mundhygiejne hos børn og unge markant. Denne gode udvikling synes at fortsætte, hvor der er flere og flere børn og unge som ikke har huller i tænderne i hele Danmark og i Århus.

Det du skal vide om tænder hos voksne

De fleste af os betragter tænder som blandt andet en del af vores udseende og som et redskab som vi bruger til at tygge mad. Derfor er tænder noget der betyder meget for de fleste.

 

Mennesker har i gennemsnit 28 tænder og yderligere 4 visdomstænder. Dog vurderer WHO og folkesundhedsvidenskaben at et funktionelt tandsæt består af færre tænder, nemlig 20 eller derover naturlige tænder.

 

I Århus er der diverse årsager til tab af naturlige tænder, såsom huller og paradentose. I løbet af de sidste 30 år er der sket et fald i tandløse voksne, hvor du sjældent møder tandløse i Århus under 65 år. Dette kan også ses af undersøgelser, som fortæller at det kun er 6% af 65-74 årige som mangler alle deres tænder. Dertil er det kun 18% af borgere over 75% år, som mangler alle deres tænder.

Din mund er en integreret del af kroppen

Ligesom at munden er en del af kroppen, kan sygdomme i munden også påvirke andre krops legemer. En af tand- og mundsygdommene som kan påvirke din krop er paradentose.

 

Paradentose er et bakterieangreb på tandkødet rundt om tanden og selve knoglen som tanden sidder i. Hvis bakterierne får frit spil, kan dette forårsage løse tænder og relateres til medicinske sygdomme.

 

Paradentose kan blandt andet forårsage hjertekarsygdomme, diabetes og luftvejsinfektion. Det kan være svært selv at opdage paradentose, fordi du ikke har smerter i starten. Derfor er det vigtigt at besøge tandlægen eller tandplejer i jævne mellemrum.

 

Det du selv kan gøre for at undgå paradentose er at holde øje med følgende tegn: Hold øje med dit tandkød. tandkødet kan se rødt, hævet og løst ud. Du kan også opleve at du bløder ved spisning, eller når du børster tænder. Føles dine tænder løse, eller har du bylder langs tandkød og imellem tænderne, kan dette også være et tegn på paradentose.

Din tandlæge kan opdage kræft i munden i et tidligt stadie

Både tandplejere og tandlæger i Århus kan opdage kræft i mundhulen, når de undersøger deres patienter. Det er altafgørende at opdage kræft i mundhulen i god tid, fordi det kan være altafgørende for sygdomsforløbet, og dette kan din tandplejer og tandlæge hjælpe med.

 

Tal fra sundhedsstyrelsen viser at antallet af kræft i mund og svælg ramte 1.016 personer i 2016. Ud af mund- og svælgkræft ramte, viste tallene at flere kvinder overlever sygdommen end mænd.

 

Et godt råd er derfor at besøge tandlægen i jævne mellemrum, sådan at din tandlæge i Århus har mulighed for at opspore tegn på sygdom i et tidligt stadie.

 

Den hyppigste årsag til kræft er blandt andet tobak og alkohol. Ønsker du hjælp til rygestop? Så findes der mange metoder til at blive fri for denne vane. Din tandplejer eller tandlæge ved meget om rygning og kan vejlede dig til hvordan du stopper med at ryge.

Hvad er de mest almindelige tand- og mundsygdomme?

I Århus behandler tandplejere, tandlæger og speciallæger for mange forskellige tand- og mundsygdomme. Der er dog nogle tand- og mundsygdomme, som er mere hyppigt forekommende end andre.

De tand- og mundproblemer tandplejere, tandlæger og specialtandlæger tit støder på hos deres patienter er huller i tænderne, tandkødsbetændelse og paradentose. Kort fortalt er paradentose et bakterieangreb på knoglen som tænderne sidder fast i. I værste fald kan dette gøre tænderne løse.

Vores livsstil med indtag af sukker, alkohol, tobak, medicin og dårlig mundhygiejne, er de faktorer der har størst indflydelse på tand- og mundsygdomme.

Herunder kan du blive klogere på nogle af de mest hyppigt forekommende tand- og mund behandlinger i Århus.

Alt om rodbehandling

Hvad er en rodbehandling

En rodbehandling kan være konsekvensen af et ubehandlet hul i en tand. Et hul i tanden som får frit løb, kan danne vej helt ind igennem tandbenet og ind til nerven i tanden. Nerven sidder midt i tanden og når der er hul ind til nerven, kan bakterier med dertilhørende affaldsstoffer danne betændelse i nerven. Betændelsen i tandnerven kræver i mange tilfælde en rodbehandling.

 

Betændelse helt ind til nerven kan give smerter, som kun kan fjernes med en rodbehandling. En rodbehandling kan desuden også forhindre en rodspidsbetændelse. Hvis betændelsen i nerven har udviklet sig til en rodspidsbetændelse, har din tandlæge i Århus stadig mulighed for at redde din tand, med en rodbehandling.

 

Den førnævnte betændelse i nerven, kan både gøre det nødvendigt at fjerne en nerve som er levende, død eller er fyldt med bakterier.

 

Hvis du før har haft et dybt hul i tanden eller hvis en tand har fået et hårdt slag, kan det være nødvendigt med en rodbehandling.

Hvordan opleves betændelse i nerven?

Når du har betændelse i nerven giver det i langt de fleste tilfælde smerter i din tand. Det kan dog være meget forskelligt hvordan smerten føles, fordi smerten både kan føles i tænderne ved siden af tanden med en betændelsesramt nerve. Dertil kan en betændelsesramt nerve også føles som smerter i øret, kæbehulen og hovedpine. Yderligere symptomer ved en nervebetændelse kan opleves som kulde og varme på tanden.

Hvordan opleves en rodspidsbetændelse?

Hvis du har rodspidsbetændelse er din tand øm og kan også skifte farve. Rodspidsbetændelsen kan også forekomme som en tandbyld, som både kan give smerter og feber.

 

En tandlæge kan hjælpe dig af med smerterne. Det er også en god ide at henvende dig til tandlægen hvis smerterne forsvinder, fordi smerterne pludselig kan opstå igen.

Alt om tandkroner

Hvornår bruges en tandkrone?

Hvis du har en tand som ikke står til at reparere med en fyldning, så kan en krone gøre din tand pæn igen. Tandkronen sørger også for at din egen tand ikke går yderligere i stykker eller knækker.

 

Tandkroner kan også anvendes af kosmetiske årsager. Dette kan eksempelvis være til en misfarvet eller misdannet tand.

Hvordan fremstilles en tandkrone?

En krone kan fremstilles i tre forskellige materialer. I de fleste tilfælde kan patienten selv bestemme hvilket materiale de ønsker deres krone fremstillet af. Materialet på kronen bestemmer prisen på kronen og har indflydelse på hvordan smilet hos patienten kommer til at se ud.

 

De tre materialer en krone kan fremstilles af er guld, ren porcelæn eller en blanding af metal og porcelæn. En krone som bliver fremstillet af metal og porcelæn kaldes for en metalkeramik.

 

Kronerne har hver sine fordele. En guldkrone er den stærkeste krone, hvor en krone som er fremstillet af metalkeramik og porcelæn ligner naturlige tænder.

 

Er du i tvivl om valg af tandkrone? Så kan du kontakte din tandlæge i Århus, for at få vejledning.

Hvordan laver tandlægen en krone?

For at der skal kunne sættes en krone ovenpå din tand, skal din tand først slibes. Når din tand er slebet til, tages et aftryk af din tand, som gør at der kan laves en model som passer til din tand. Aftrykket af tanden bruges til at lave en gipsmodel, som til sidst bruges til at lave en krone til din tand.

 

I perioden fra at der er taget et aftryk af din tand, til kronen sættes på din tand, skal tanden beskyttes med en foreløbig krone.

 

Tandkronen påsættes med en form for cement, efter at den er blevet tilrettet. Kronen rettes sådan at den er behagelig at tygge med og ikke skiller sig ud fra dine andre tænder farvemæssigt.

Får man smerter af at få påsat en krone?

Når du besøger din tandlæge i Århus for at få påsat en krone, tilbyder tandlægen altid lokalbedøvelse. Lokalbedøvelsen gør at du ikke kan mærke når tandlægen sliber din tand og klargør den til at få påsat kronen.

 

Hos de fleste vil det ikke gøre ondt de kommende dage, efter påsættelsen af en krone. Det er dog ret normalt at være følsom både i selve tanden og i tandkødet rundt om den pågældende tand.

Hvordan plejer man en krone?

En tand med en krone skal behandles ligesom alle andre tænder, med omhyggelig tandbørstning med fluortandpasta. Dertil anbefales også at du bruger tandtråd. Din tandlæge kan give dig gode råd til pleje af din nye krone, efter behandlingen.

Alt om tandkødsbetændelse

Hvordan opleves tandkødsbetændelse?

Som det ligger i ordet, er tandkødsbetændelse, en betændelsestilstand i kanten af tandkødet og mellem tænderne. Tandkødsbetændelse er let at få, men kan også fjernes rimelig let og uden synlige og uden at det gør ondt.

 

Den hyppigste årsag til tandkødsbetændelse er, at bakterierne ikke bliver fjernet ved tandbørstning. For at komme af med tandkødsbetændelse kræves en grundigere tandbørstning og regelmæssig anvendelse af tandtråd.

Symptomerne på tandkødsbetændelse er blødning i tandkødet, som også er rødt og hævet. Symptomerne kan også opleves som dårlig ånde eller dårlig smag i munden.

 

Du kan undgå- og slippe af med tandkødsbetændelse med grundig tandbørstning og brug af tandtråd. Dette stopper bakterierne at sætte sig og danne tandkødsbetændelse. Du kan altid få vejledning fra din tandlæge og tandplejer til hvordan du forebygger og kommer af med tandkødsbetændelse.

Alt om tandimplantater

Hvad er et tandimplantat?

Et tandimplantat gør det muligt for folk der er tandløse at få en ny tand eller flere nye tænder. Tandlægen kan lave en kunstig rod, som kan bruges til at sætte fast i kæbebenet, hvor der mangler en tand. Roden laves af metal og gør at patienten kan få en ny tand.

 

Den kunstige rod bliver fremstillet af titanium, fordi titanium har mulighed for, at vokse fast i en knogle og sætte sig godt fast.

 

Når den kunstige rod er sat fast i kæbebenet, kan der sættes en kunstig tand ovenpå.

 

Valg af kunstigt implantat afhænger af hvor mange tænder der mangler. Her kan der vælges mellem en krone, en bro eller en protese.

Hvor hyppigt skal implantater skiftes?

Tal viser at et implantat er meget holdbare og er funktionsdygtige i mange år. Hos 97% er implantater i undermunden funktionelle efter 10 år, hvor implantater i overmunden stadig er funktionelle hos 95% efter 10 år.

Holdbarheden afhænger selvfølgelig af hvad implantatet udsættes for i årenes løb. Implantatet svækkes eksempelvis af rygning, dårlig mundhygiejne og en svag knogle. Hvis implantatet er lavet for kort vil det heller ikke holde i så lang tid. Dette vil sige at flere af faktorerne som påvirker holdbarheden, er de samme faktorer som påvirker de naturlige tænder i munden.

Hjælp mit implantat er faldet ud

Det kan ske at et implantat falder ud, men det kan i de fleste tilfælde reddes. Hos de fleste heler hullet i kæbebenet inden ret lang tid. Som regel vil din tandlæge i Århus kunne sætte et nyt implantat i det sammenvoksede hul efter omkring tre måneder. Hvor hurtigt hullet i kæbebenet vokser sammen, varierer selvfølgelig fra person til person.

 

Hvis du har et tandimplantat, er det vigtigt at gå regelmæssigt til tandlæge, sådan at tandlægen kan forebygge mulige skader og problemer.

Hvem kan få et tandimplantat?

Et tandimplantat kan benyttes af de fleste over 18 år. Den kunstige rod skal sættes fast i en fuldt udviklet knogle og derfor skal patienten være over 18 år for at få påsat en kunstig rod.

 

Dette betyder at hvis en patient under 18 år mangler en tand, må patienten få påsat en midlertidig løsning indtil de er over 18 år.

 

Tandlægen kan lave et midlertidigt tandimplantat, som en aftagelig protese eller som en bro. Hvis du er under 18 år og mangler en tand, kan du henvende dig til din tandlæge, som kan finde den bedste løsning til dig.

Alt om tandrensning

Hvorfor bestille en tandrensning?

I Århus er tandrensning en af de mest benyttede behandlinger. En tandrensning gør det lettere for dig at holde munden fri for bakterier, som kan udvikle sig til blandt andet huller.

 

En tandrensning fjerner tandsten, som er hårde belægninger. Tandrensningen fjerner også bløde belægninger, også kaldet plak. En tandrensning øger mundhygiejnen og gør det lettere at forebygge huller og andre tand- og mundsygdomme.

Alt om tandpine

Hvad er årsagen til tandpine?

Børstning er en daglig rutine for de fleste, både for at beholde et flot smil, passe på tænderne og for at undgå dårlig ånde. De fleste kender også alt til tandstikkere, tandtråd og andet som kan skabe en god mundhygiejne.

 

Selvom mundhygiejne vægtes højt hos de fleste, både med tandbørstning og besøg hos tandlægen i ny og næ, vil de fleste opleve en eller anden form for tandpine i løbet af livet. Herunder kan du blive klogere på hvorfor du kan opleve tandpine.

Tandpine grundet hul i en tand

I takt med at huller i tænderne ikke bliver behandlede, arbejder de sig igennem tanden. Et hul i tanden starter i emaljen på tanden og arbejder sig stille og roligt videre igennem tanden og ind til tandroden.

 

Når du har et hul på emaljen, vil du som regel ikke mærke så meget til det. Du oplever først smerter, eller tandpine, når der er hul ind til nerven, hvor bakterierne kan sætte sig og genere nerven.

Tandpine grundet tandrodsbetændelse

En tandrodsbetændelse starter som en videreudvikling af et hul i tanden. Når der er hul igennem til selve nerven i tanden, har bakterier adgang til at genere nerven. Hvis bakterierne ikke stoppes, kan de dræbe nerven og skabe betændelse rundt om tandroden, også kaldet tandrodsbetændelse. En tandrodsbetændelse kan være meget smertefuld.

Kan man få tandpine når man har tandkødsbetændelse?

Du kan opleve gener og en mild grad af smerter ved tandkødsbetændelse.

Tandpine grundet parodontose

Tandkødsbetændelse kan udvikles til parodontose, hvis betændelsen ikke fjernes i tide. Parodontose kan give tandpine og gener da det føles som tænderne bliver løse.

Tandpine grundet en tandbyld

Hvis betændelse får lov til at samle sig til en byld, får du smerter. Smerterne skyldes at bakterierne samles og trykker, fordi de ikke kan komme væk.

Tandpine grundet tandvækst

Det gør som regel ondt eller giver ubehag når børn får tænder. Visdomstænder kan også give smerter hos voksne, når de kommer frem. Smerterne opleves tit i forbindelse med visdomstænder, hvis der ikke er plads for dem.

Er det muligt selv at komme tandpine til livs?

Du kan desværre ikke selv gøre noget for at komme af med tandpine. Hvis du har tandpine, så kan din tandlæge i Århus hjælpe dig. Hvis du har akut tandpine udenfor de almindelige arbejdstider, kan du kontakte tandlægevagten.

Har du høje smerter, kan håndkøbsmedicin, såsom panodil hjælpe.

Har du haft tandpine, som du ikke kan mærke længere? Så er det stadig en god ide at besøge tandlægen, fordi smerterne kan komme igen.